It-sikkerhed
Som it-ansvarlig i en kommune ved du, hvor vigtigt det er at beskytte borgernes data og kommunens kritiske systemer. Men selv med de bedste sikkerhedsforanstaltninger på plads kan et svagt eller kompromitteret password åbne døren for it-angreb. Passwords er ofte det første forsvar mod trusler, men uden en stærk strategi for passwordsikkerhed kan de også være en af de største sårbarheder.
Så spørgsmålet er: Har I fuldstændig styr på passwordsikkerheden i jeres kommune?
Hvorfor er passwordsikkerhed så vigtigt?
Passwords er ofte den første og nogle gange eneste barriere, der står mellem en ondsindet aktør og kommunens følsomme data. Men hvis passwords ikke håndteres korrekt, kan selv de bedste systemer blive kompromitteret. Et svagt eller lækket password kan give en hacker adgang til kommunens netværk, systemer og data, og i værste tilfælde kan det føre til tab af kritiske oplysninger, databrud eller endda cyberangreb.
Udfordringen er, at mange brugere stadig vælger passwords, der er lette at huske, men også lette at gætte. Endnu værre er det, når disse passwords bliver genbrugt på tværs af flere systemer. Dette øger risikoen for, at hvis ét system bliver kompromitteret, kan angriberen få adgang til flere systemer uden modstand.
It-specialist Jørgen Smed fra Komplex it har mange års erfaring med passwordsikkerhed. Han siger:
“Jeg ser alt for mange kunder, som udleverer passwords til privilegerede konti til eksterne. Opbevaring af disse passwords er dermed helt ude af kommunens kontrol. Og det er skidt for it-sikkerheden".
Jørgen Smed, It-specialist, Komplex it
5 tiltag til at forbedre passwordsikkerheden
Indfør stærke passwordpolitikker
Det første skridt er at sikre, at alle brugere benytter stærke passwords. Dette betyder, at passwords skal være komplekse, indeholde en kombination af bogstaver, tal og specialtegn, og være mindst 15 tegn lange, som anbefalet af Center for Cybersikkerhed. Derudover bør passwords udskiftes regelmæssigt ved tegn på kompromittering for at minimere risikoen.
Brug af password managers
For at undgå, at medarbejdere genbruger adgangskoder eller opbevarer dem usikkert, kan du indføre en password manager. En password manager gemmer og krypterer alle brugernes adgangskoder, hvilket gør det lettere for dem at generere og bruge unikke, stærke adgangskoder for hvert system.
Implementer multifaktorautentifikation (MFA)
MFA er et ekstra sikkerhedslag, der kræver, at brugerne bekræfter deres identitet ved hjælp af to eller flere faktorer, såsom en kode sendt til deres telefon eller biometrisk godkendelse. Center for Cybersikkerhed anbefaler MFA på alle internetvendte systemer og konti med privilegerede rettigheder for at øge sikkerheden markant. Selv hvis en bruger får sit password stjålet, vil MFA forhindre, at kontoen bliver misbrugt.
Overvåg og revider adgangsmønstre
At overvåge adgangen til kommunens systemer i realtid er en effektiv måde at opdage mistænkelig adfærd. Hvis en konto pludselig logger ind fra en usædvanlig placering eller forsøger at få adgang til systemer uden for normal arbejdstid, kan det være et tegn på, at kontoen er kompromitteret.
Uddan medarbejderne i passwordsikkerhed
Selv de bedste sikkerhedsløsninger er ineffektive, hvis brugerne ikke ved, hvordan de skal anvendes korrekt. Det er vigtigt at uddanne kommunens medarbejdere i gode praksisser for passwordsikkerhed – herunder vigtigheden af unikke og komplekse passwords, samt hvorfor de ikke bør opbevare adgangskoder på usikre måder.
Ikke længere et valg, men et must
At have styr på passwordsikkerheden er ikke længere et valg – det er et krav i en tid, hvor cybertruslerne bliver mere og mere sofistikerede. Med en klar strategi for passwordsikkerhed og de rette værktøjer kan du minimere risikoen for, at passwords bliver det svage led i sikkerhedskæden.
Passwords alene er ikke nok til at beskytte en moderne kommune mod de avancerede trusler, der lurer i cyberspace. Ved at kombinere stærke passwordpolitikker med værktøjer som multifaktorautentifikation og password managers, kan du sikre, at din kommune har en robust adgangskontrol på plads.
Vi kan hjælpe
Har du brug for sparring, så ræk ud til Thomas Lauvring. Han har stor erfaring i hvordan man optimere passwordsikkerheden i kommunerne.
Mere om Privileged Access Management
Gratis e-bog: PAM for dummies – Din vej til sikker adgangskontrol
E-bogen giver dig en grundlæggende introduktion til, hvordan PAM hjælper med at beskytte dine mest kritiske systemer og data mod både interne og eksterne trusler.
Download nuEr din adgangsstyring sikker nok? 8 spørgsmål, der (måske) kan afsløre huller
For at hjælpe dig med at reflektere over jeres nuværende tilgang til IAM og potentielle forbedringsmuligheder, har vi samlet 8 spørgsmål, der måske giver dig stof til eftertanke.
Test din adgangsstyringHvorfor danske kommuner bør indføre Privileged Access Management
Danske kommuner står over for øgede krav til sikkerhed. Fra borgerdata til administrative systemer – den moderne kommune er afhængig af, at it-infrastrukturen er både effektiv og sikker. Læs artikel og få svaret på hvorfor kommuner bør indføre PAM.
Hvorfor PAM