It-sikkerhed
Som it-ansvarlig i en kommune ved du, at adgang til systemer og data er omdrejningspunktet for alt, hvad din it-infrastruktur understøtter. Men med flere medarbejdere, eksterne leverandører og digitale løsninger kommer også en større udfordring: sikker adgangsstyring. Uden en klar og sikker strategi for, hvem der har adgang til hvad – og hvordan den adgang bliver administreret – kan selv de bedst sikrede systemer blive sårbare.
Hvad er adgangsstyring, og hvorfor er det vigtigt?
Adgangsstyring handler om at kontrollere, hvem der har adgang til bestemte systemer, data og applikationer i kommunen. Det handler ikke kun om at sikre, at folk kan komme til de oplysninger, de har brug for i deres arbejde – det handler også om at forhindre, at uautoriserede personer får adgang til kritiske systemer, der kan bringe sikkerheden i fare.
En sikker adgangsstyringsstrategi hjælper med at beskytte dine mest følsomme data, reducere risikoen for menneskelige fejl og sikre, at din kommune lever op til lovgivningsmæssige krav som GDPR. I praksis betyder det, at ingen får mere adgang end nødvendigt, og at al aktivitet kan overvåges og kontrolleres.
Hvad gør I i disse situationer?
Tre kritiske grunde til at have styr på adgangsstyringen
1. Beskyt kritiske systemer mod uautoriseret adgang
Når medarbejdere og eksterne leverandører har adgang til flere systemer og data end nødvendigt, øger det risikoen for, at uautoriserede personer kan tilgå følsomme oplysninger. Uden en sikker adgangsstyring kan det være svært at vide præcist, hvem der har adgang til hvad – og endnu sværere at forhindre misbrug.
2. Forebyg interne og eksterne trusler
Det er ikke kun eksterne hackere, der kan udgøre en risiko. Interne brugere, som enten utilsigtet eller bevidst overskrider deres beføjelser, kan forårsage lige så stor skade. Ved at indføre strenge adgangsregler og overvågning kan du sikre, at selv interne brugere ikke har adgang til mere, end deres arbejdsopgaver kræver.
3. Overhold lovgivning og datasikkerhedskrav
Som kommune er I forpligtet til at overholde strenge regler omkring datasikkerhed og persondatahåndtering. En stærk adgangsstyringspolitik gør det lettere at leve op til kravene i GDPR og andre relevante standarder, samtidig med at du får en bedre kontrol over, hvem der har adgang til borgernes data.
5 konkrete skridt til at komme i gang med sikker adgangsstyring
Skab overblik over, hvem der har adgang til hvad
Første skridt mod sikker adgangsstyring er at få styr på, hvilke brugere der har adgang til hvilke systemer og data. Det betyder, at du skal skabe et overblik over alle nuværende adgangsrettigheder og sikre, at ingen har mere adgang, end de har brug for.
Implementer en løsning til Privileged Access Management (PAM)
Med en PAM-løsning kan du administrere og overvåge adgangen til de mest kritiske systemer i din kommune. PAM-løsninger sørger for, at adgangen er begrænset, overvåget og beskyttet – og de gør det nemmere at sikre, at dine medarbejdere kun har de rettigheder, de har behov for.
Sørg for stærke adgangskontroller som multifaktorautentifikation (MFA)
MFA er en simpel, men effektiv måde at forbedre sikkerheden på ved at kræve flere bekræftelser, før en bruger kan logge ind. Dette mindsker risikoen for, at en stjålet adgangskode kan føre til uautoriseret adgang.
Overvåg al adgang i realtid
Når brugere får adgang til systemer, er det afgørende at kunne overvåge deres handlinger i realtid. Det gør det muligt at opdage mistænkelig aktivitet, så du kan reagere hurtigt, hvis der opstår en potentiel trussel.
Automatiser adgangsstyringen
Mange sikkerhedsbrud sker som følge af menneskelige fejl. Ved at automatisere processer som tildeling og tilbagekaldelse af adgangsrettigheder kan du minimere risikoen for fejl og samtidig gøre det lettere for it-afdelingen at håndtere adgange effektivt.
Sikker og struktureret adgangsstyring med PAM
At få styr på adgangsstyringen behøver ikke at være en uoverkommelig opgave. Ved at implementere en struktureret og automatiseret tilgang til adgangsstyring kan du sikre, at din kommune har fuld kontrol over, hvem der har adgang til hvilke systemer – og hvorfor. Kontakt Thomas Lauvring, og få rådgivning og hjælp til en sikker og struktureret adgangsstyring.
Mere om PAM
Gratis e-bog: PAM for dummies – Din vej til sikker adgangskontrol
E-bogen giver dig en grundlæggende introduktion til, hvordan PAM hjælper med at beskytte dine mest kritiske systemer og data mod både interne og eksterne trusler.
Download nu5 essentielle skridt til sikker fjernadgang
Med medarbejdere, konsulenter og eksterne leverandører, der skal kunne tilgå systemer fra forskellige lokationer, er fleksibiliteten uvurderlig. Men med fjernadgange kommer også en risiko, hvis ikke den er sikret ordentligt. Har du styr på om din fjernadgang er sikker nok?
Se de 5 skridt herHvorfor danske kommuner bør indføre Privileged Access Management
Danske kommuner står over for øgede krav til sikkerhed. Fra borgerdata til administrative systemer – den moderne kommune er afhængig af, at it-infrastrukturen er både effektiv og sikker. Læs artikel og få svaret på hvorfor kommuner bør indføre PAM.
Hvorfor PAM